Wat is de bekkenbodem?

De bekkenbodem bestaat uit een groep spieren die de onderkant van het bekken afsluit. Probeer de bekkenbodem voor te stellen als een soort hangmat.
De bekkenbodem heeft bij de vrouw drie openingen: de plasbuis, de vagina en de anus. Bij de man heeft de bekkenbodem twee openingen: de plasbuis en de anus.

bb_wat1 bb_wat2
dwarsdoorsnede vrouwelijk bekken dwarsdoorsnede mannelijk bekken

Functie van de bekkenbodem

Steungeven aan organen.
De bekkenbodem geeft steun aan de organen in de buik: de blaas en de endeldarm en bij de vrouw ook aan de baarmoeder. Een stevige bekkenbodem zorgt er ook voor dat deze organen niet uitzakken. Voor goed (uit)plassen en een goede stoelgang is ontspanning van de bekkenbodem noodzakelijk.
Het voorkomen van urine- en ontlastingsverlies.
Een goede bekkenbodem spant bij buikdrukverhogende activiteiten (hoesten, niezen, tillen, hardlopen etc.) automatisch (dus onbewust) aan. Hierdoor wordt urine- of ontlastingsverlies tijdens deze activiteiten voorkomen.
Het functioneren van de geslachtsorganen.
Een te gespannen bekkenbodem kan bij de vrouw tijdens de geslachtsgemeenschap voor problemen zorgen (onmogelijkheid tot gemeenschap of pijnklachten). Een te slappen bekkenbodem kan de oorzaak zijn van minder gevoel hebben bij het vrijen, moeizamer tot een orgasme komen of urineverlies tijdens het vrijen of orgasme.
Een goede erectie komt tot stand door toename van de doorbloeding van de geslachts­organen. Erectieproblemen kunnen veroorzaakt worden door te hoge spanning van de bekkenbodem, waardoor de bloedtoevoer naar de penis verstoord kan raken.

Lees verder ook:
Bekken(bodem)klachten
Bekkenklachten en zwangerschap
Onderzoek
Therapiemogelijkheden